Der er rotter omkring os

08 March 2023
Anders Hansen

Rotter er en af de mest almindelige arter af pattedyr omkring os, og de har mange træk til fælles med os mennesker. De findes også i mange dele af verden og lever af forskellige kilder, herunder affald, korn og andre madrester. Men hvordan formerer rotter sig egentlig?

I de fleste tilfælde bliver hunrotter kønsmodne omkring fem uger gamle, mens hanrotter typisk bliver kønsmodne seks uger gamle. Parringsritualerne mellem gnavere varierer afhængigt af arten, men indebærer generelt, at de snuser til hinanden og udfolder kraftige parringsritualer. Hanrotter kan blive seksuelt aktive, så snart de er kønsmodne, og de vil forsøge at parre sig med enhver modtagelig hunrotte, de møder. Efter parringen varer drægtighedsperioden ca. 21 til 23 dage, før en rottehun føder et kuld på op til otte rotteunger.

Rotter er også kendt for at leve tæt sammen med mennesker og andre dyr. De er meget sociale væsener og kan hurtigt tilpasse sig forskellige miljøer. De foretrækker mørke, lukkede rum og områder, hvor der er rigeligt med føde, f.eks. i nærheden af kornlagre eller affaldsdepoter. Rotter lever af en lang række fødevarer, herunder korn, frugt, grøntsager og endda insekter.

rottebekæmpelse

Rotter betyder en del

Rotter har længe været forbundet med negative konnotationer i hele verden på grund af deres ådselsadfærd og deres forbindelse med sygdomme. I nogle kulturer betragtes rotter imidlertid som lykkebringere og symboliserer overflod og frugtbarhed. Et berømt eksempel er den kinesiske nytårsfest, hvor en rotte er et af de 12 stjernetegnsdyr, der siges at bringe held og lykke.

Endelig har rotter været med i en lang række eventyr og litteratur gennem tiderne, ofte i forbindelse med temaer om snyd eller snedig adfærd. I brødrene Grimms berømte eventyr “Rødspætten fra Hamlet” charmerer en mystisk fløjtenist en hel by fuld af rotter med sin magiske fløjte.

Man tænker måske ikke altid så kærligt om rotter, men de er bestemt fascinerende væsner, som spiller en meget større rolle i vores liv.

More articles