Vælg den rette farve, når du maler

24 November 2020
Maya Hindsberg

editorial

Skal du til at male? Uanset om du har planer om at finde en maler på Frederiksberg eller vil male din lejlighed selv, så skal du forholde dig til farven, der skal males. Farver påvirker nemlig dit og resten af husstandens humør. Det er derfor ikke irrelevant, hvilken farve din stue eller dit børneværelse har. Du skal altså vælge farven på din væg alt efter, hvilken stemning du vil have i rummet. Når du går med mørkere farver, vil du få en mere rolig stemning, hvorimod lyse farver vil give en aktiv atmosfære.

Det skal du ikke vælge til soveværelset

Du kan gøre brug af farvepsykologi på mange måder. Det er f.eks. bevist, at mørkeblå gør, at folk er mere tilbøjelige til at købe sukker og ambulancer er røde og gule, så folk bemærker dem. Der er mange grunde til, at ting omkring os har de farver, de har, og det er erfaringer, du kan trække på.

Derfor anbefaler eksperter, at du bør undgå rødlige farver i dit soveværelse, da det får dit blodtryk til at stige, og stresser dig, hvorimod mørkeblå får blodtrykket til at falde. Kraftige hidsige farver, som kan stresse dig, er altså en dårlig ide. Gå i stedet efter en farve, der skaber ro, så som grå, brun eller blå.

Drop klicheerne og de store print på børneværelset

Det er et populært valg at gå med lyserød til pigeværelset og lyseblå til drengeværelset. Ikke alene er det en forældet og kedelig stereotyp, men den lyserøde farve skaber uro og er derfor ikke god, når din lille pige skal sove.

Derudover kan for mange farver, der bliver blandet sammen, skabe uro. Det gælder blandt andet, hvis du overvejer at få malet kæmpe mønstre eller blomster på væggen. Det kan virke som en god ide, men det bliver hurtigt voldsomt og stressende at se på.

More articles