Symptomer på Social Angst

14 October 2019
Lykke Holzmann Søby

editorial

Social angst, tidligere omtalt som social fobi, er en angstlidelse, der er kendetegnet ved overvældende angst og overdreven selvbevidsthed i daglige sociale situationer. Mennesker med social angst har en vedvarende, intens og kronisk frygt for at blive set og bedømt af andre og for at blive ydmyget på grund af deres egne handlinger. Deres frygt kan være så alvorlig, at det forstyrrer arbejde, skole eller andre aktiviteter. Mens mange mennesker med social angst anerkender, at deres frygt for at være omkring mennesker kan være overdreven eller urimelig, er de ikke i stand til at overvinde den. De bekymrer sig ofte i dage eller uger forud for en vis situation. Derudover oplever de ofte lavt selvværd og depression.

Social angst kan begrænses til kun en type situation – f.eks. En frygt for at tale offentligt – eller en person kan opleve symptomer, når de er i nærheden af ​​andre mennesker. Hvis social fobi ikke behandles, kan det have alvorlige konsekvenser. For eksempel kan det forhindre folk i at gå på arbejde eller skole eller forhindre dem i at få bekendtskaber.

Fysiske symptomer, som ofte ledsager den intense følelse af stress ved social angst, inkluderer rødmen, sved, rysten, kvalme og vanskeligheder med at tale. Da disse synlige symptomer øger frygten for afvisning, kan de selv blive et ekstra fokus på frygt og skabe en ond cirkel: Da mennesker med social angst bekymrer sig for at opleve disse symptomer, bliver chancen for at udvikle dem endnu større.

Social angst forekommer ofte i familier og kan være ledsaget af depression eller andre angstlidelser, såsom generel angst eller OCD. Nogle mennesker med social angst selvmedicinerer med alkohol eller andre stoffer, hvilket kan føre til afhængighed.

Social angstforekommer omtrent dobbelt så ofte hos kvinder som hos mænd, selvom en højere andel af mænd søger hjælp til tilstanden. Forstyrrelsen begynder typisk i barndommen eller i de tidlige ungdomsår og udvikles sjældent efter 25-årsalderen.

More articles