Lån penge uden sikkerhed – hvordan?

06 February 2020
Anders Lundtang Hansen

editorial

Overskriften herover med lån penge uden sikkerhed kan måske tolkes på flere måder, men det kan i hvert fald opfattes på to vidt forskellige måder:

Det kan forstås som, at man kan låne penge, uden man er sikker på, at man får de penge tilbage igen, eller om man kan betale dem tilbage overhovedet. Ingen af disse to ting er særligt godt.

Men det kan også tolkes på den måde, som man mere ser på det i bankvæsenet: at man låner penge, uden man behøver at stille sikkerhed på nogen måde.

Hvad menes der så med denne “sikkerhed”?

Jo, lad os tage et konkret eksempel: Du ligger måske inde med en sum penge, som der roligt vokser; det er måske en opsparing, som du gemmer, til når du skal betale en større regning, der kommer en uventet udgift, eller du gerne vil på ferie, men du skal ikke bruge pengene som sådan lige nu.

Så kommer en relativt god ven hen til dig og vil låne penge af dig, men selvom du kender vedkommende godt og har tillid til personen, så ved du – som det også gælder med dig selv – at ens økonomiske forhold kan ændre sig, så hvordan ser det ud for vennen lige nu?

Du vil jo gerne have sikkerhed for, at du får pengene tilbage igen, om I så aftaler en deadline for dette eller ej, for ellers kan de penge jo være tabt for evigt, for man kan jo ikke få nogle penge, der ikke findes igen.

Du blander dig ikke i, hvad denne ven skal bruge pengene til, men du vil gerne have dem igen.

Det samme gør banker også, men de sætter så renter på, men derfor låner de stadig ikke til hvem som helst, også om den ønskende er kunde i banken eller ej – selvom det sidste specielt ikke hjælper.

Banken vil have sikkerhed i form af kommende indtægter, en provision i ens hus, en kaution fra en anden part eller videre, før man låner pengene ud, så man har noget af værdi, som man har andel i, hvis man som bank risikerer ikke at få de penge kontant igen – så har man noget tilgodehavende.

Denne sikkerhed behøver man ikke altid at stille, hvis man låner andre steder.

Tjek for eksempel hurtigudbetaling.dk ud for at se, om de kræver en sikkerhed af nogen art, før de låner penge ud.

More articles