Ejendomsskat og ejendomsværdiskat – forstå forskellen

29 November 2020
Camilla Skøtt

editorial

Ejendomsskat og ejendomsværdiskat. To ord der lyder næsten ens, men som i virkeligheden er vidt forskellige indholdsmæssigt. Vi tager et kig på både det ene og det andet, så du kan få styr på din boligskat.

Det er dyrt at være boligejer. Så er det sagt. Ikke bare skal du betale for den bolig, du køber – du skal også løbende betale skat af værdien af den. Og med løbende mener vi resten af livet (hvis du altså ejer din bolig, indtil du stiller træskoene).

Men boligskat – hvad er det?

Det er ganske enkelt den samlede betegnelse for de to skatter, du skal betale som boligejer: Ejendomsværdiskat og ejendomsskat. På husblog.dk har vi fundet en artikel, der beskriver begge dele ret fint, og efter billedet koger vi de ned til de vigtigste punkter, så du kan få et overblik over din (kommende) boligskat.

Ejendomsskat og ejendomsværdiskat

Selvom det lyder næsten ens, så er der tale om to forskellige ting, når vi siger ejendomsskat og ejendomsværdiskat.

Ejendomsskat går også under betegnelsen grundskyld, hvilket gør det lidt lettere at forstå, hvad der er tale om. Det er nemlig en beskatning af værdien af din grund, som du betaler til din kommune – som regel to gange om året.

Ejendomsværdiskat er en beskatning af både din grund OG din ejendom, som du betaler til staten. Beløbet her bliver automatisk trukket gennem din personlige skat, og derfor er det ikke noget, du lægger mærke til, når først det hele er i orden.

Både grundværdien og ejendomsværdien vurderes af skat, men de seneste år har et nyt vurderingssystem været undervejs, og derfor er det stadig vurderingerne fra 2011, der bliver taget udgangspunkt i. Når vi rammer 2024, skulle de nye system gerne være klar, og så skulle det efter sigende være nemmere at undgå fejl – det siger Skat i hvert fald.

More articles